A sorstársi segítség

Miben számíthat ránk?
y

Megélt tapasztalatok megosztása

A képzett sorstárs segítő (tapasztalati szakértő, élőkönyv, csoportvezető) képes saját tapasztalatait megosztani, olyan formában mely a páciens és szociális hálójának épülését szolgálja. Teszi mindezt úgy, hogy nem tanácsokat ad, hanem saját útjának elakadásait, épüléseit vázolja.

/

Kapcsolatépítés

A sorstárs segítők közül sokan elhivatottak és alkalmasak arra, hogy a mentális egészség területén minden érintett féllel – páciens, családtag, szakember, érdekképviselő -kapcsolatokat teremtsenek, ezt ápolják; segítve azokat. Ápolva saját munkájuk megismerését, elfogadását.

A felépülés követe

A sorstárs segítő saját megélt tapasztalatait megosztva, épülésének és elakadásainak mérföldköveit megmutatva részese annak, hogy a kliens saját kiutat találhasson elakadásából. Azt az elvet követi álláspontja, hogy minden nehéz szociális helyzetben találhatunk olyan utat, mely azt könnyebbé teheti, így a kellemesebb, hatékonyabb, őszintébb közösségi dinamika visszahat állapotunkra.

Ellátóval való együttműködés

A sorstárs segítők munkájukat az egészségügyi és szociális ellátókkal együttműködve végzik. Az ellátóhelyek elvárásait megismerve, a megfelelő szakemberekkel közeli kontaktusban dolgoznak. 
A tapasztalati szakértő nem orvos, nem pszichológus, nem is szociológus, akkor lehet igazán hatékony, ha ezekkel a szakemberekkel építő módon együttműködnek.

m

Komplementer tudás

 A sorstárs segítő kollégák esetenként rendelkezhetnek olyan megélt tudással, élménnyel mellyel kiegészítik az ellátásban dolgozó más szakemberek tudását, ezzel is segítve a páciensek hatékonyabb felépülését. 
Az hogy egy hangokat halló személy jobban tudja milyen hangokat hallani mint egy ápoló vagy egy orvos az tagadhatatlan. Talán a megélt tünetek közös nevezője az, ami megkönnyíti a kommunikációt. Természetesen a szakértő szupervíziója mentén.

g

Csoportvezetői feladatok

Sok sorstárs segítő vezet önsegítő csoportokat, önsegítői tevékenységeket kedeményez, vállalkozhatnak a szervezet által indokoltnak látott működések koordinációjában.

Így egy pszichiátrián, közösségi ellátóban is megtalálhatunk tapasztalati szakértőket, egy fesztivál bulizós csoportjában élőkönyveket, vagy egy egyetemi órán egy sorstárs segítői beszámolót.

Kapocs az ellátó és a közösség közt

A sostárs segítők közül néhányan részt vesznek adott szervezet, ellátó szakmai megbeszélésein, akár kollégaként, vezetőként is alkalmazásba kerülnek. Hidat képeznek a szervezet és az általuk képviselt csoport között.
A képzett szakemberek és a velük együttműködő segíteni akaró sorstárs segítők, igazán új látószöget mutathatnak meg még azoknak is, akik sok-sok éve élnek diagnózisukkal.

Társadalmi szintű szerepvállalás

Néhány tapasztalati szakértő gyakran nyilvános szerepet vállal.
Megnyilvánulásaik szervezeteknél, döntéshozóknál, jogvédőknél vagy a médiában fontos pillérei a stigmacsökkentésnek, fellépésük nemzetközi szervezetekben elengedhetetlen mind ez érdekképviselet mind a demokratikus együttműködés területén.