Könnyebb Közösen 4.0

Segítség a kommunikációban
Egy hétvége: workshop mentális nehézségekkel küzdők családjainak
2024. március 23., 9.30-17.30
2024. március 24., 9.30-17.30

Érintettként és szakemberként is tudjuk, hogy sokszor nem egyszerű a kommunikáció mentális problémákkal küzdő szeretteinkkel.

Összetertozunk! Mert megéljük!

Hogy segítsünk egy két hétvégét magába foglaló workshopot szervezünk, ahol saját példáinkon keresztül tanulhatjuk meg, hol bújik meg az elakadás beszélgetéseinkben, és tapasztalati szakértők segítségével fejleszthetjük a családon belüli kommunikációt.

Workshopunk célja

  • A családon belüli kommunikáció javítása
  • Az előrevivő és a hátráltató kommunikáció észrevétele
  • A konfliktuskezelési készségek fejlesztése
  • A mentális nehézségekkel kapcsolatos tudatosság növelése
  • Támogató közösségünk fejlesztése

     A workshopon

      • Javíthatunk kommunikációnkon
      • Megtanulhatjuk kifejezni érzéseinket
      • Saját családi helyzeteinkre tekinthetünk más szemszögekből
      • Tapasztalati szakértőktől kaphatunk visszajelzést
      • Megoszthatjuk tapasztalatainkat más érintettekkel

             Legyen a legjobb társaságban!

             Természetesen a legjobb társaság, az őszinte és segíteni vágyó szülők, szerettek csapata, de azért mi is adunk mindehhez valamit:
             A workshopot vezeti: Kristóf Róbert, az Ébredések Alapítvány vezetője, asszertív kommunikációs trainere
             A házigazda: a Könnyebb Közösen megálmodója, Kéri Péter tapasztalati szakértő, a GAMIAN-Europe elnöke
             Akik segítenek megérteni a helyzeteket: a felepüles.org tapasztalati szakértői

             családnak segített a Könnyebb Közösen eddig

             Mert boldogabb és könnyebb lehet az életem, még akkor is ha mentális betegség van családomban!

             A Könnyebb közösen 2.0 Workshop megerősített minket, hozzátartozókat abban, hogy nem vagyunk egyedül ebben a nem könnyű családot érintő lelki megpróbáltatásban. Mert amikor villámcsapásként szembesültünk azzal, hogy az akit nagyon szeretünk elakadt - persze ezt nem így fogalmazzuk meg elsőre, de most már egyre jobban tudunk erről az elakadásról beszélni - megdöbbenten és tehetetlenül álltunk szemben egy számunkra teljesen ismeretlen helyzettel. Nagy segítségünkre vannak ezek a kurzusok, mert jobban megértjük a hozzátartozónkat és mi magunk is sokat épülünk. Számomra jó volt megfogalmazva látni azt, hogy a lelki egészség nem azt jelenti, hogy semmi problémánk nincs, hanem az, hogy aki elakadással él az is el tudja érni. És ennek konkrét céljait és oda vezető útját ismerhettük meg az előadásokból illetve a megkapott írott anyagokból. Legnehezebb a megfelelő kommunikációt megtalálni az öngyilkos gondolatokkal küzdő személy felé. Senki nem tanította, tanácsolta eddig a hozzátartozót, de most ebben is óriási segítségünkre volt a kurzus. Szó volt a stigmáról is. Igen. Mi magunk is érezzük, hogy nem szívesen mondjuk el senkinek, hogy mi a helyzet a családban, mert félünk attól, hogy megbélyegeznek. De most már tanuljuk, hogy ez ellen is lehet küzdeni. Jók voltak a szituációs játékok és ami számomra és szerintem a többi résztvevő számára is fontos házi feladatot kaptunk: az örömteli célok megtalálása nekünk, családtagoknak is. Mert ahhoz, hogy támaszként jelen lehessünk, mi is fel kell töltődjünk. És ez nem egy luxus, hanem igen szükséges feladat. Köszönöm, hogy részvehettem! Köszönöm a kiváló szervezést és a jó szakember csapatot, aki mellettünk áll!

             Hozzátartozóként szeretnék a Közösen könnyebb közösségi képzésekről véleményt mondani. Pszichoszociális elakadásom azzal kapcsolatos, hogy férjem bipoláris zavarral él és ez eléggé rányomja a bélyegét a hétköznapjainkra. A közösség és a tapasztalati segítők jelentős támogatást nyújtanak számomra ennek a kihívásnak a kezelésében. Számomra eleinte fájdalom volt megélni, hogy ezzel a kihívással kell élnem de ahogy látom, hogy mások is küzdenek hasonlókkal, „közösen könnyebb”. Fontos volt számomra megérteni, hogy mennyire fontos hogy figyeljünk arra, hogyan éli meg maga a páciens, kliens a kihívását. Jobban tudok segíteni, ha akit szeretünk, megértem, segítem. Sokat jelentett az alábbi gondolat: „a remény növekedhet olyan tápláló környezetben, amely lehetővé teszi az ember gyökereinek és biztonságának megteremtését” (Deegan 1996). Megértettem, hogy ha esetleg már nincs más eszköz a kezemben, a humor is segíthet, ami nem erőltetett vicceskedés, hanem annak hiteles felmutatása, hogy nincs tragédia, van eszköz a kezünkben, amivel kezeljük. Ezzel is azt sugárzom, hogy "összefogok veled", igyekszem ezt sugározni. Megértettem, hogy félelmetes útnak tűnhet a felépülés is, mert ismeretlen, de nekem segítőként, társként meg kell őt kínálnom valamivel, amiért megéri elindulni, és ilyen dolog az élmény, az öröm... és itt van nagy jelentősége a gondozási tervben a lépésről lépésre emelkedő célnak, ahol elérhető talán az, hogy a kisebb célok megvalósuljanak. Az összes alkalmon nagyon megerősítő volt hallani a többiek tanulási tapasztalatairól, kihívásaikról, megoldásaikról. Bízom benne, hogy lesz legközelebb is hasonló képzés és ebben a közösségben (tagja vagyok egy rendszeres online hozzátartozói csoportnak is) tovább erősödhetek. Köszönöm a kitartó szervezői munkát mindenkinek!

             Szeretnék visszajelzést adni a most hétvégi és a novemberi programról. Nagyon hálás vagyok a lehetőségért. Jó volt látni a közösség erejét, hogy sokan vagyunk hasonló helyzetben. A ti, tapasztalati szakértők jelenléte is reményt adó. Hasznos gyakorlati tanácsokat kaptunk. A szituációs játékok is elgondolkodtattak, nem biztos, hogy jól tudnék reagálni egy rázós helyzetben, ezt is át kell gondolni. És ami gyakorlati hasznot hozott a program: fiamat 3 éve diagnosztizálták skizofréniával, kétszer töltött hosszabb időt kórházban. Azóta csak felíratta a gyógyszereit, nem akart szakemberhez járni. Miután lelkesen meséltem neki az Ébredések Alapítványról, időpontot kért Harangozó doktornőtől. A múlt héten jutott el, és el tud kezdeni egy gyógyszerváltást, plusz bevállalt egy pszichoterápiát, amitől eddig mereven elzárkózott. Tele vagyok bizakodással, hogy végre elindul valami.

             A felepules.org és az Ébredések Alapítvány nem csak ebben segít. Azért vagyunk, hogy a sebek jól forrjanak be. Lelkünk rá!

             Copyright © 2024Kéri Péter. felepules.org minden jog fenntartva